Start het nieuwe schooljaar met een sterke basis!
19 augustus 2024

Het schooljaar 2024-2025 is weer begonnen, en een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvol gebruik van Taalblobs, Rekenblobs, Zuid-Vallei, TextAid en ClaroRead. Hier zijn enkele belangrijke stappen om goed van start te gaan:

Zorg voor het aanmaken van accounts
Zorg ervoor dat alle benodigde accounts zijn aangemaakt. Waar mogelijk, gebruik Single Sign-On (SSO) om het inlogproces te vereenvoudigen. Het is belangrijk dat leerlingen precies weten hoe ze moeten inloggen. Een duidelijke instructie hierover voorkomt onnodige vertragingen.

Wijs een verantwoordelijke aan en zorg voor overdracht
Wijs binnen de school een verantwoordelijke aan voor het beheer van elk softwareproduct. Deze persoon fungeert als eigenaar van de licentie en zorgt ervoor dat de kennis binnen het team niet versnipperd raakt. Het is belangrijk om ook te denken aan de overdracht van deze verantwoordelijkheid als de 'eigenaar' de school verlaat. Idealiter zijn er twee eigenaren, maar we begrijpen dat dit soms lastig te realiseren is. Zelfs met één eigenaar zie je al dat er meer rust en efficiëntie ontstaat rondom het gebruik van softwareprogramma’s.

Volg een producttraining
Om de software optimaal te kunnen inzetten, is het volgen van een producttraining aan te bevelen. Deze training gaat verder dan alleen de technische instellingen; het gaat ook om het doelmatig gebruik van het product en het begrijpen van welke functionaliteiten het meest effectief zijn voor welke leerlingen. Denk ook eens aan een opfristraining. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden. 

Maak een communicatieplan en betrek ouders/verzorgers 
Zorg voor een helder communicatieplan waarin ouders en leerlingen op de hoogte worden gebracht van de benodigde stappen voor het gebruik van de software. Denk aan informatiesessies of nieuwsbrieven. Veel software kan of moet ook thuis gebruikt worden. Als ouders/verzorgers betrokken zijn dan helpt dit om het product beter in te zetten. 

Documentatie en handleidingen
Zorg dat documentatie en handleidingen beschikbaar zijn. Op support.woordhelder.nl vind je al deze informatie over onze producten. 

Organiseer de content voor dyslexiesoftware 
Voor TextAid en ClaroRead is het organiseren van de juiste content (zoals digitale schoolboeken) vaak de grootste uitdaging. We raden aan om dit te regelen via Stichting TI. Binnen de school is het handig om een gezamenlijke opslagplaats, zoals een Teamdrive in Google Drive of OneDrive, te gebruiken met een duidelijke mappenstructuur. Bij een basisschool kan je bijvoorbeeld mappen aanmaken per groep (groep 4, groep 5, enz.), met daaronder de boeken die de leerling kan gebruiken. Zorg ervoor dat bestandsnamen duidelijk herkenbaar zijn voor de leerlingen. Idealiter kunnen leerlingen zelf de benodigde bestanden op hun computer plaatsen (voor ClaroRead) of uploaden in hun TextAid-account.

Wanneer je meer informatie wenst of met ons wil sparren of de juiste inzet neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met je mee.